Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/c5t2yfe6/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/c5t2yfe6/public_html/wp-includes/compat.php:502) in /home/c5t2yfe6/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 62

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/c5t2yfe6/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/c5t2yfe6/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Martti Heikura – hevosvoimakauppias - Pielisraitti

Martti Heikura – hevosvoimakauppias

Megalyyti-varsa antoi nimensä Martti Heikuran megatalli.fi-myyntisivustolle.

Viensuulainen Martti Heikura on kovan työmiehen maineessa, mutta että mies paiskii hommia vielä unissaan!

”Se oli erään kerran hirviä kuoppaamassa ja toisen kerran kippaamassa sorakuormaa talon katolle”, Outi-vaimo todistaa miehensä yöllisiä uniurakoita.

Työnarkomaanilla on muutoinkin rivakat otteet. Martin ja hänen entisen työnantajansa kaivinkoneen telaketjun jäljet erkanivat viime lokakuussa. Martti ei jäänyt peukaloitaan pyörittelemään vaan pisti yksityisen elinkeinonharjoittajan paperit lähtöpäivänä postiin ja sitä seuraavana hän oli jo kaivamassa omaan lukuunsa.

Itsensä työllistäjä ei malttanut ansiosidonnaisen eikä starttirahojenkaan perään kysellä. Hän tiedusteli pankista lainaa, ja virkailijat lupasivat miettiä asiaa. No, pankissa mietitään vieläkin, mutta 47-vuotiaalla yrittäjällä on jo täysi työntouhu päällä.

Monitoimimies

Kaivinkoneet ovat olleet Martin työmaakoppeina liki 30 vuotta.

Toiminimellään kone- ja työpalvelut Heikura Martti urakoi kaivin- ja puskukoneilla kaikkea taivaan ja maan väliltä juukalaisen Asko Tuonosen kanssa kimpassa. Kalustoarsenaalista löytyy niin vesakkoleikkuria kuin giljotiinikouraa. Työpalvelu puolestaan pitää sisällään mökkitalkkarin työt halonhakkuusta loppusiivoukseen.

Ja jotta hommat eivät tähän jäisi, loppuvuodesta Martti Heikura aloitti hevostarvikekaupan. Rehujen, ravintolisien ja tuhannen muun artikkelin kaupanteolle oli tilaus, sillä Pielisen Karjalassa ei ollut enää alan kauppiaita.

Siispä Martti otti yhteyttä tukkureihin ja rakennutti kaupanteon vauhdittamiseksi ihka oman megatalli.fi-myyntisivuston. Omakotitalon yksi huone on pyhitetty varastolle, josta tavara singahtaa naapurikuntiin kaupantekoreissuilla auton kyydissä.

”Postissa tavaraa on mennyt jo Ruotsiin asti”, kauppias viitoittaa myyntireviirejään.

Ammattitaito myyntivalttina

Martti Heikura ei ole lähtenyt liikkeelle kylmiltään. Ensikosketuksen maan kaivuuseen hän sai jo 7-vuotiaana kotitilan traktorikaivurilla. Leipää pöytään hän on kauhonut kaivinkoneella vuodesta 1989. Vieraan työssä hankitut suhteet ja ammattitaito ovat olleet parasta markkinointivoimaa yrittäjyyden alkutaipaleella.

Hevoset ovat myös tuttuja jo lapsuudenlaitumilta. Nykyisin Martti omistaa kolme suomenhevosen puolikasta, kiitos emännän hevosharrastuksen. Outi oli myös innostamassa miestään myyntitykin hommiin. Perusteena oli, että paikalliset asiakkaat saisivat lisää valikoimaa ja tavara toimitettaisiin tallille ilman asiakkaan omaa aikaa vievää Joensuun-reissua.

”Ja raha jää omalle kylälle”, vastentahtoinen sihteeri lisää perusteita.

Rattailla irti töistä

Pitäähän vapaa-ajallakin olla tekemistä. Martti huseeraa kepulaisten luottamustehtävissä ja talkoilee Pielisjärven Hevosystäväinseuran varapuheenjohtajana. Kaiken menemisen keskellä parisuhdettakin on jaksettava vaalia. Esimerkiksi hääpäivän voi pyhittää vaimon kanssa työkoneen suodattimen vaihtoon.

Töiden vastapainoksi isäntä valjastaa viisivuotiaan Einon Lahja -emätamman kärryjen eteen, nauttii oikeista hevosvoimista ja Megalyyti-varsan rinnalla nelistyksistä.

Yrittäjän vapaus

Yrittäjyyttä 20 vuotta miettineellä lieksalaismiehellä ei ole ollut esittää sen kummempaa liiketoimintasuunnitelmaa kuin mitä hevosmaailma on opettanut. Rahoitus hoituu hokemalla: ”Hevosmiehellä ei ole yön yli vanhaa vitosta!” Kannattavuuslaskelma perustuu puolestaan hevosmiehen kouluarvosanoihin: Matematiikka 4; uskonto 10.

Itse liikeidea on kopioitu vapaasti pihamaalta.

”Vapaa kuin taivaan lintu!” Martti Heikura kuvaa nykyolotilaansa.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen/PR


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/c5t2yfe6/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/c5t2yfe6/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*